Coronavirüsün küresel bir pandemi haline dönüşmesinden sonra online eğitim ve kurslar çok büyük bir önem kazandı. Bu bağlamda pek çok üniversite, derslerini herkes tarafından erişilebilir bir hale getirdi ve birçok kurs ücretsiz bir şekilde kullanıma sundu. Bu tür ücretsiz eğitim imkanlarından faydalanabilmek, pandeminin olumsuz etkisini biraz olsun göz ardı etmemize yardımcı oldu. Bu yazımda size online eğitim platformlarından biri olan Coursera’dan bahseceğim. Nasıl ücretsiz bir şekilde sertifika alabileceğinizi ve aldığınız bir kursu tamamlamanız için neler yapmanız gerektiğine değineceğim. Umarım sizin için faydalı bir yazı olur.

Coursera Nedir? 

Coursera; Stanford Üniversitesi’nden bir grup Bilgisayar Bilimleri profesörünün kurmuş olduğu, birçok alanda ücretsiz çevrim içi eğitim veren bir kuruluştur. İçerisinde mühendislik, tıp, sosyal bilimler, eğitim bilimleri, teknoloji gibi birçok alanda dünya çapında üniversitelerin ve özel şirketlerin sunduğu kurslar ve ders videoları bulunur. Dilediğiniz bir kursa ücretsiz bir şekilde kayıt yapabilirsiniz ve sertifika alabilirsiniz. 

Nasıl Sertifika Alırım? 

Sertifika almak için bir Coursera hesabına sahip olmanız gerekir. Eposta adresinizle kolay ve kısa bir işlem sonrasında kayıt olabilirsiniz. Bir kursa dahil olmak ve kursu tamamladıktan sonra ücretsiz sertifika almak isterseniz; seçtiğiniz kursta “Financial aid available” yani “maddi destek mevcut” yazısının olması gerekir. Bu yazı “Enroll for Free” (ücretsiz kayıt ol) kutucuğunun hemen yanında küçük bir şekilde yazılı olduğundan göz ardı edilebilir. Aman dikkat!

Örnek olarak Stanford Üniversitesi tarafından sunulan Machine Learning kursunu inceleyelim. Bu kursu ücretsiz bir şekilde tamamlayarak sertifika almak için Financial aid available butonuna tıklayarak işleme devam etmemiz gerekir. Eğer Enroll for Free seçeneğini seçerseniz kursa ücretsiz bir şekilde başlayabilirsiniz ancak kurs bitiminde sertifika alamazsınız. Maddi yardım ile sertifika almak için bir başvuru yapmanız gerekir. Bu butona tıklayarak başvuru işlemine başlayabilirsiniz. 

Financial aid available butonuna tıkladıktan sonra sonra önünüze bu pencere çıkacaktır. Size yine iki seçenek sunuluyor: “kursa ücretsiz bir şekilde bugün başlayın” ve “başvuruya devam edin”. Continue to the application (başvuruya devam et) seçeneğine tıklayarak başvuruya devam edin. 

Bu adımda kabul etmeniz gereken bazı şartlar göreceksiniz. Sizden başvurunuz için doğru bilgileri paylaşmanız ve başvurduğunuz kursu tamamlamanız istenecek. Kutucukları işaretleyerek ve “I agree to the terms above” cümlesini ilgili kutucuğa yazarak şartları kabul etmeniz gerekir. Daha sonra Continue (devam et) butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz. 

Son adımda ise; eğitim durumunuz, yıllık geliriniz, iş hayatınız hakkındaki bilgileri doğru bir şekilde paylaşmanız bekleniyor. Daha sonra, aylık ya da yıllık olarak ne kadar bir miktar ödemeyi karşılayabileceğinizi yazmanız gereklidir. Ben yaptığım her başvuruda yıllık olarak çok düşük miktarlar yazdım ve şimdiye kadar olumsuz bir dönüş almadım. Coursera tarafından herhangi bir ödeme yapmam da istenmedi, içiniz o konuda rahat olsun.

Bu kısımda sizden bu iki soruyu yanıtlamanız isteniyor. Neden maddi destek seçeneğine başvurduğunuzu ve alacağınız bu kursun kariyer hedeflerinize nasıl bir katkısı olacağını düşündüğünüzü her iki sorun için de asgari 150 kelime ile anlatmanız gerekiyor. 

Ve son adım… Maddi destek programlarını geliştirmek için sizden birkaç dönüt vermeniz istenecek. “Kurslarınızı ödemek için düşük faizli bir kredi kullanmayı düşünür müsünüz?” gibi bir soru var. Yanıtınız hayır ise, neden hayır dediğinizi açıklamanız isteniyor. Başvurunuzu tamamladıktan 15 gün sonra Coursera’dan bir cevap epostası alıyorsunuz. Eğer başvurunuz onaylanmış ise ücretsiz sertifika kursuna başlayabilirsiniz demektir. Şimdiye kadar olumsuz bir dönüt alan olmamış. Neredeyse tüm maddi destek başvuruları onaylanıyor diyebiliriz.

Kursu Tamamlamak

Asıl önemli olan, başladığınız bir kursu bitirme gayretini gösterebilmektir. Başvuru ekranında da sizden bu yüzden o bilgiler isteniyordu. Günlük ya da haftalık çalışma rutini belirleyerek kursunuzu rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Ben en son -yine Stanford Üniversitesi tarafından sunulan- “Introduction to Mathematical Thinking” (Matematiksel Düşünmeye Giriş) kursunu tamamladım. 9 haftalık bir programa sahip olan bu kurs, matematiksel düşünme ve soyut matematik alanlarında deneyim kazanmama ve matematiğin teorik kısımlarını daha kolay anlayabilmeme yardımcı oldu. Her hafta düzenli olarak birkaç saatimi ayırarak kolaylıkla tamamladım. Hafta bitiminde çoğunlukla quizler yapılıyor ve haftayı tamamlamak için geçer not almak şart! Eğer başarısız olursanız quizleri tekrarlama imkanınız var. Hangi aralıklarla tekrarlayabileceğiniz ise kursu yayınlayan kuruma göre değişiyor.

Kursları bitirmek için yapmanız gereken görevler var. Bu görevler de kursların içeriğine ve kursu aldığınız kuruma göre değişir. Sizden sunum yapmanız, belirli bir konu hakkında essay yazmanız, grafikler çizmeniz, araştırma yapıp sonuçlarınızı kursu alan diğer insanlarla da paylaşmanız istenebilir. Uygulamalı kursların genellikle uygulamaya yönelik görevleri olacaktır. Bu görevler ve dersler kariyerinize fayda sağlayacağı gibi İngilizcenizi de geliştirecektir. Anadiliniz İngilizce olmadığı için kimse sizden kusursuz bir İngilizce ile yazılmış çalışmalar istemeyecektir ancak yine de anlaşılabilecek bir şekilde yazmak önemlidir.

Bir kursu başarıyla tamamlayıp sertifikanızı aldıktan sonra dilerseniz başka kurslara da aynı şekilde başvuru yapıp başlayabilirsiniz. Coursera’da bu konuda şimdilik bir limit belirlenmemiş.

Ne zaman sona ereceğini bilmediğimiz bu pandemi koşullarını daha yararlı bir hale getirebilmek bizim elimizde! Üniversite hayatınızda derslerinize ek olarak bu tür platformlardaki kursları tamamlayabilirsiniz veya iş hayatınızdan arta kalan zamanlarda kendinizi daha farklı alanlarda geliştirebilirsiniz. 

Hepinize sağlık ve başarı dolu bir dönem diliyorum ve kendi sertifikamı da buraya bırakıyorum. 

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir