Mekatronik Mühendisliği Nedir?

Mekatronik mühendisliği, makine ve elektrik elektronik mühendisliğini birleştiren bir mühendislik alanı olup içinde robot, telekomünikasyon bilgisayar kontrol ve üretim mühendisliği dallarını da barındırmaktadır. Kısaca günümüz teknolojisinin birçoğunda kullanılan mühendislik dallarını tek bir mühendislik alanında birleştiren bir anabilim dalıdır.

Mekatronik mühendisliği, ilk kez Japonya’da Yaskawa Elektrik Corporation şirketinde mühendis olan Tetsuro Mori tarafından dile getirilmiştir. Günümüzün gelişen teknolojisine ayak uydurmak için ihtiyaç duyduğumuz bu kavram, son 10 senedir geleceğin mesleği olarak nitelendirilmiştir. Artık ihtiyaç alanlarının artması ile hızlı bir şekilde kendi yerini sağlamlaştırmaktadır. Mekatronik mühendisleri robotik, savunma sanayi, elektrikli araçlar, insansız hava araçları, otomotiv sektörü ve başka bir çok alanda çalışmaktadırlar.

Mekatronik Mühendisliği ve Eğitiminin Öne Çıkan Yanları

Mekatronik mühendisliğinin en önemli özelliği disiplinler arası olmasıdır. Diğer mühendislik dallarından farklı olarak bir alanı değil birden fazla alanı öğretmeyi hedefler. Yani iyi bir mekatronik mühendisi, bir makine mühendisi gibi mekanik tasarım yaparken bir elektronik mühendisi gibi tasarımın elektriksel alt yapısını da kurar ve bir yazılım mühendisi gibi o tasarımı bilgisayar üzerinden kontrol edecek yazılımı geliştirir. Bu durum, daha fazla iş imkanı ve daha fazla proje ve girişim demektir. Aynı zamanda mekatronik mühendisliğini bitirmiş her bir mühendis, yukarıdaki alanlarda yüksek lisans yaparak daha özel çalışmalar yapabilir.

Mekatronik Mühendisliğinin Zorlukları

Yukarıda bahsettiğim disiplinler arası olması özelliği bu işin zor kısmı. Diğer mühendislik dallarına göre çok daha karmaşık olan bu dal, hem mezun olmak hem de iş bulmak için çok fazla emek istiyor. Mekatronik mühendisliği, birçok alanda günümüz teknolojisini takip etmek, en son yeniliklerden haberdar olmak ve bunları anlamaya çalışmanın önemli olduğu bir daldır.

Mekatronik mühendisliği eğitimi sadece üniversite eğitimiyle bitmemektedir. Üniversiteler birçok konuda temel seviyede eğitim vermektedir. Bu konularda kendini geliştirmek tamamen öğrencilere kalmaktadır. Bu nedenle öğrenciler, sadece yeni bilgileri değil araştırmayı ve kendini geliştirmeyi öğrenmesi gerekmektedir.

Mekatronik Mühendisinin Motivasyonu

Mekatronik mühendisinin motivasyonları şöyle sıralanabilir:
• yaratıcılığına güvenmek ve bunu geliştirmek,
• analitik düşünme ve bu düşünce biçimiyle problem çözmek,
• öğretecek kimse olmadığı zaman bile öğrenmenin yolunu bulmak,
• üretmeyi sevmek,
• uyumadan önce hayaller kurmak
• kendisi ve toplumu için değer üretmek
• kendine inanmak.

Loading

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir